IX Jornades sobre la inclusió social i l’educació en les arts escèniques, Múrcia, 3-5 de maig 2017

teatro-romea
Foto de família de tots els ponents de les jornades el dia de la inauguració. Font: http://www.mecd.gob.es

Del 3 al 5 de maig es van celebrar a Múrcia les 9es Jornades sobre Inclusió Social i l’Educació en Arts Escèniques sota el lema “Cuerpos en movimiento”. El circ, la dansa i el teatre van ser els principals protagonistes en aquesta edició, que un altre any pretén apropar i descobrir nous projectes de cultura inclusiva.

Un dels primers conceptes que van voler deixar clar els ponents va ser que no s’ha de parlar de discapacitat, sinó de diversitat funcional. I també es va voler refermar la necessitat de trencar barreres per evitar qualsevol tipus d’exclusió (ja sigui per raó d’edat, sexe, disfuncionalitat, procedència…).

TOTS ELS COSSOS PODEN COMUNICAR

Sharon Fridman va ser un dels ponent estrella de les jornades. El coreògraf israelià, director de la companyia que porta el seu nom, va dirigir un taller participatiu de dansa que va resultar ser tot un èxit.

El director va voler expressar i transmetre la idea que “tots els cossos poden comunicar” independentment de les disfuncionalitats. I això va voler tractar en el seu taller, on va convidar tots els presents a realitzar una coreografia sense importar les característiques dels participants.

EL CIRC INCLUSIU, UN ALTRE ÈXIT DE LES JORNADES

Extraordinary Bodies és una companyia de circ inclusiu que entén que les persones no discapacitades, les persones discapacitades i les persones amb impediments físics han de treballar conjuntament sobre l’escenari, fora de l’escenari i també com a públic.

Claire Teasdale (productora executiva) i Jamie Beddard (actor) van presentar aquest interessant projecte que va néixer durant els JJOO de Londres 2012 fruit de la col·laboració entre el Cirque Bijou i Diverse City.

Beddard va assegurar que és necessari “fer coses diferents amb persones diferents”, el circ permet fer-ho i té un gran impacte en el públic. Per conscienciar la gent, però, es necessita temps, recursos i conèixer les capacitats. “És important donar valor a totes les persones”, apuntava també l’actor.

Doing-Things-Differently-Saturday-Joe-Clarke-Photography-55-1100x500
Fragment de l’espectacle ‘Weighting’ de Extraordinary Bodies a Bristol. Font: http://www.extraordinarybodies.org.uk/

Una de les conclusions de les jornades va ser que “la veritable democràcia és atendre tothom”, és necessari integrar aquelles persones que fins aleshores s’havien sentit excloses. Aquestes persones estan irrompent en l’art, generant nous models i accelerant la renovació de l’art per atendre la diversitat. És important que primer s’integri i després s’inclogui.

Mentre esperem els vídeos i les fotos d’aquesta nova edició, us convidem a reviure les ponències, tallers i espectacles, i els vídeos de l’edició anterior celebrada a La Coruña.

Deixa un comentari