La cultura educa. Propostes per a l’educació cultural / Kultur bildet. Beiträge zur kulturellen Bildung

ALEMANYA:

Sota el lema “Kultur bildet. Beiträge zur kulturellen Bildung” (”La cultura educa. Propostes per a l’educació cultural”) el Deutscher Kulturrat (Consell Alemany de la Cultura) recull tota una sèrie d’iniciatives molt diverses, sovint bastant experimentals, repartides per tota la geografia alemanya, que tenen en comú ser propostes innovadores amb l’objectiu d’apropar la cultura, en totes les seves formes possibles, a un ampli sector de la població.

  • “Kultur bildet” informa sobre novetats, concursos, activitats, festivals, així com també ofereix enllaços a dossiers, publicacions, conferències i tot tipus d’informacions relacionats amb projectes de mediació cultural, tant per a infants i joves com per a tots tipus.

L’objectiu és aglutinar el màxim d’informació possible sobre un sector molt atomitzat i amb iniciatives molt diverses. Alguns exemples de mostra:

  • Der 3. Raum (El tercer espai). Un grup independent de teatre a Bedburg-Bau duu a terme un projecte de teatre amb pacients i empleats d’un hospital psiquiàtric (teatre d’inclusió per a persones amb discapacitats psiquiàtriques i/o neurològics, molts d’ells nens i joves)
  • Theater im Fussballverein (teatre a l’equip de futbol) promou activitats culturals com tallers d’arts plàstiques, xerrades, etc. prenent com a punt de trobada les instal.lacions d’un equip de futbol, que serveix de nexe d’unió per a nens i joves de totes les edats, nacionalitats i classes socials.
  • on tour. El Museu Jueu de Berlín organitza gires per les escoles de tot Alemanya, donant a conèixer els costums i les particularitats de la tradició jueva. L’autobús de JMB visita durant una setmana diverses escoles d’un Bundesland alemany i ofereix visites i tallers gratuïts.
  • Gefangenentheater AufBruch és una iniciativa on reclusos del penitenciari de Berlin-Tegel, juntament amb ex-reclusos, vigilants, actors professionals i també persones civils duen a terme projectes de teatre conjunts.
  • PimP your plattenbau. PimP ‘Partizipation im Plattenbau’ (tuneja el teu bloc de pisos) és una iniciativa dirigida a joves habitants de barris marginals (que es caracteritzen per una arquitectura molt sòbria i trista, els “Plattenbau”). La iniciativa, finançada pel Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugendliche (Ministeri Federal de Família, Gent gran, Dones i Joves) i el land Sachsen-Anhalt  ofereix als joves d’aquests barris i regions amb alt risc d’exclusió social la possibilitat de possar en marxa projectes propis al mateix barri, redescobrint-lo com a escenari d’activitats culturals: des d’activitats amb graffiti i arts urbanes a concerts organitzats en balcons d’alguns dels edificis.

A més d’un portal online actualitzat diàriament, “Kultur bildet” també es publica en format revista, complementàriament al Zeitung Politik & Kultur (Diari de Política i Cultura).

La iniciativa del Deutscher Kulturrat (Consell Alemany de la Cultura) compta amb suport del Bundesministerium für Bildung und Forschung (Ministeri Federal per a l’Educació i la Recerca).

L’Oficina de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) d’Alemanya ens informa de les accions que duen a terme per apropar la cultura als ciutadans.

Deixa un comentari