Temporada Alta desembarca a Amèrica Llatina amb més força

Montevideo i Buenos Aires acolliran 26 funcions d’espectacles i el Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic

21.01.2015 | Diari de GironaTemporada Alta desembarca a Amèrica Llatina amb més força

ACN | GIRONA Te

mporada Alta va iniciar el 2013 una col·laboració amb la sala Timbre 4 de Buenos Aires per dur-hi espectacles catalans. Després de dues edicions, aquest intercanvi amb l’Amèrica Llatina pren força i entre el 27 de gener i l’11 de febrer es podran veure fins a 26 funcions de quatre espectacles. Són pràcticament el doble de funcions que l’any passat. Com a novetat, la capital d’Uruguai, Montevideo, s’afegeix a la cita.

Els espectacles programats són ‘Non Solum‘ de Sergi López, ‘Con la claridad aumenta el frío‘ de Pep Tosar, ‘La cabeza en las nubes‘, teatre d’objectes de Xavier Bobés i ‘Constructivo‘ d’Ernesto Collado i Piero Steiner. També s’ha organitzat el Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic.

Quatre produccions catalanes de teatre de text i creació contemporània i una nova edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic conformen el programa de ‘Temporada Alta a Amèrica Llatina‘, que es portarà a terme a Buenos Aires i Montevideo del 27 de gener a l’11 de febrer.

Després de l’èxit de públic i crítica de les passades edicions (que va obligar a afegir funcions addicionals), aquest any el cicle català multiplica l’oferta: ofereix gairebé el doble de funcions respecte l’any passat (26) i amplia la durada fins a 3 setmanes.

L’altra novetat destacada és la programació dels espectacles a una nova seu, la capital d’Uruguai, amb funcions a dues de les principals sales de Montevideo, el Teatro Solis i la Sala Verdi.

La programació segueix en la línia de col·laboració encetada el 2013 entre Temporada Alta i la sala Timbre 4 per acostar la programació teatral catalana al públic argentí, i ara també a l’uruguaià. L’objectiu és el de convertir el Festival de Tardor de Catalunya en una plataforma per a la internacionalització de la dramatúrgia catalana. Una iniciativa que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i el programa Acción Cultural Española del govern estatal.

Projecció de la dramatúrgia catalana

Durant gairebé tres setmanes, a Timbre 4, al Teatro Solis i a la Sala Verdi, s’hi podran veure quatre espectacles: ‘Non Solum‘ de Sergi López (que repeteix l’espectacle que hi va presentar a la primera edició ja que va tenir molt bona acollida); ‘Con la claridad aumenta el frío‘, un espectacle de Pep Tosar a partir de Thomas Bernhard; ‘La cabeza en las nubes‘, un muntatge de teatre d’objectes de Xavier Bobés; i ‘Constructivo‘, un espectacle performatiu d’Ernesto Collado i Piero Steiner.

La sala argentina Timbre 4, dirigida per Claudio Tolcachir, també serà escenari del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic. Enguany als autors catalans Daniela Feixas i Roger Peña i als argentins Sofía Wilhelmi i Nacho Ciatti, s’hi suma un text peruà que sorgirà d’una col·laboració entre quatre autors del país (Jorge Castro, Jano Clavier, Mariana Silva i Claudia Tangoa).

El desenvolupament dels combats és l’habitual, a cada ronda es llegeixen dos textos teatrals i el públic, mitjançant votació popular, determina el guanyador. L’objectiu final d’aquesta iniciativa és incentivar i donar suport a l’escriptura teatral, presentar textos al públic i posar en contacte els textos i els dramaturgs de diverses cultures.

En tots els casos els textos seran llegits per actors argentins. L’any passat, el guanyador del torneig va ser Pere Riera amb el seu ‘Red Pontiac’, i a la primera edició la victòria va ser pel també català Jordi Galceran amb ‘El Crèdit’, un text que posteriorment s’ha convertit en un gran èxit teatral a Catalunya, a la resta de l’Estat i que actualment s’està representant a Argentina dirigit per Daniel Veronese.

Temporada Alta i el teatre llatinoamericà

Aquesta programació a Buenos Aires i Montevideo respon a la bona sintonia que existeix entre el teatre llatinoamericà i Temporada Alta, que s’ha convertit en l’escenari de presentació de la moltes de produccions de companyies argentines a Catalunya, a l’Estat i, en molts casos, també la seva estrena a Europa. Al festival s’hi han presentat, entre altres, Ricardo Bartís, Javier Daulte, Daniel Veronese, Romina Paula, Mariano Pensotti o Claudio Tolcachir. Recentment Temporada Alta també ha estat porta d’entrada de produccions uruguaianes que estan donant la volta al món: ‘Mi muñequita‘ de Gabriel Calderón, ‘Bienvenido a casa‘ de Roberto Suárez o ‘Tebasland‘ de Sergio Blanco.

Temporada Alta a Amèrica Llatina‘ vol convertir-se en la via de tornada d’aquest fet, esdevenir un aparador de les produccions catalanes per al públic llatinoamericà i establir complicitats entre dramaturgs, companyies i directors de les dues bandes de l’Atlàntic.

Deixa un comentari