CoNCA. Avaluació estratègica. Com mesurar la gestió dels equipaments culturals?

El CoNCA ha desenvolupat un model d’avaluació estratègica per la tasca d’assessorament que li atorga la Llei 11/2011, de 29 de desembre.

El 17 d’abril de 2015 el CoNCA va fer públic el resultat del treball de 3 anys i va convidar Ian Gilhespy, professor de la University of  St. Mark and St. John (Plymouth), que ha estat un referent per al seu desenvolupament.

Ian Gilhespy, Measuring the performance of cultural organisations

  1. Com gestionar millor la informació? Amb optimisme!
  2. A on ens porta això?  A una planificació estratègica que permetrà de prendre decisions, avaluar l’eficàcia –generalment, organitzativa- i proporcionar informació per a la promoció.
  3. I què estem mesurant? Les 4 ‘E’: Eficiència, economia, efectivitat i equitat (amb 3 formes, la inter social, la interregional i la inter generacional), que són criteris d’indicadors. La darrera té a veure amb la sostenibilitat cultural. El mantenir viva la cultura per a les futures generacions és una de les raons per donar diners i és una part cabdal de les organitzacions culturals perquè mantenen la cultura viva per al futur. “És un salt de fe al futur”. I és molt difícil de mesurar el futur…
  4. Beneficis del procés de mesurar. Raons per a l’optimisme?

El ponent tria 3 dels 8 beneficis que proposa:

  • Un augment en la claredat de la política d’objectius
  • Un augment de la visibilitat de l’execució de les despeses de suport a través d’una gamma d’agents interessats implicat.
  • Un augment de la congruència entre la política d’objectius i les decisions estratègiques adoptades per posar en pràctica els objectius, que és el mateix que dir, en l’assignació de recursos

“No creuen vostès que són motius per a ser optimistes?”

En segon lloc, Jordi Auladell i Ramon Castells, tècnics del CoNCA exposen la metodologia de l’avaluació estratègica que consisteix en un model per analitzar amb uniformitat de criteris els equipaments culturals.

I finalment, la taula rodona “L’avaluació externa dels equipaments culturals: experiències en la seva aplicació” amb:

Josep Maria Carreté, gerent del MNAC

Cesc Casadesús, director del Mercat de les Flors

Joaquim Garrigosa, director de l’Auditori de Barcelona

Eugènia Serra, directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya

Mercè Gisbert, secretària i vocal del CoNCA

Modera: Àlex Solà, guionista a Parlem Produccions

Conegueu el model per analitzar amb uniformitat de criteris els equipaments culturals tot llegint l’Informe de la Jornada.

2 respostes a “CoNCA. Avaluació estratègica. Com mesurar la gestió dels equipaments culturals?

Deixa un comentari