L’accés a la cultura i els terminis a mig i llarg recorregut per assolir els resultats desitjats

A mig i a llarg recorregut

És acceptat per tots els agents culturals que la gestió dels públics, és a dir, de tota aquella persona que s’apropa a la cultura o que és convidada a acostar-s’hi, sembra llavors, el creixement de les quals, arriba a mig o llarg termini. Dia a dia, els gestors dels públics, de la comunicació i de la difusió de la cultura, imaginen, reflexionen, dissenyen estratègies i les donen a conèixer per a facilitar l’accés a tots els llenguatges culturals als ciutadans, com també als seus usuaris virtuals.

Avui, tot fullejant els diaris, només un sol mitjà de comunicació (encara són les 12 del migdia), s’ofereix el gaudir d’un aspecte clau de “La tribu”, l’editorial de Màrius Carol (La Vanguardia, 6 de juny de 2015, pàgina 4), que tot parlant de futbol i de la trobada europea d’avui, rememora l’emoció viscuda en trepitjar un estadi que és la mateixa viscuda en entrar en una catedral gòtica, “aquell temple d’exaltacions futbolístiques”. Dos móns aparentment ben dispars, permeten a l’autor, experimentar i compartir, temps després, la mateixa emoció sentida.

Com podem aconseguir que la cultura sigui viscuda com el futbol, o dit d’una altra manera, que sigui sentida com coneixement i gaudi quotidià? Oriol Izquierdo, des de la Institució de les Lletres Catalanes, tot explicant l’activitat Lletres al camp! -novament un altre encontre cultura i futbol- parlava de proposar-nos assolir l’ús de la cultura com el de la barra de pa de cada dia. Conegueu totes les edicions fetes per l’ILC, des del 2005-2006, i des 2013, amb l’Any Espriu i el 2014, Lletres al camp! amb l’actual directora Laura Borràs, com també la trobada d’aquest any 2015.

Il·lusionar amb les programacions culturals i convidar a viure-les i a compartir-les és un dels reptes de tots els agents culturals, de les administracions i també dels ciutadans, que sense ells, la creació i la indústria cultural, més tot el que se’n deriva, és a dir, la seva exhibició, la seva difusió i comunicació i l’ anhel de ser gaudida, viscuda o consumida, perd sentit.

Ser conscients dels terminis que requereix l’accés a la cultura permetrà arribar a gaudir-la quotidianament.

Endavant, doncs!

Una resposta a “L’accés a la cultura i els terminis a mig i llarg recorregut per assolir els resultats desitjats

  1. […] “Cóm podem aconseguir que la cultura sigui viscuda com el futbol, o dit d’una altra manera, que sigui sentida com coneixement i gaudi quotidià?” deia  l’Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2013) amb motiu del projecte Lletres al camp!. Recordem-ho!.  […]

Leave a Reply