El propassat dia 11 de novembre el CoNCA va celebrar la jornada Els impactes dels esdeveniments culturals. Més enllà de la repercussió econòmica, co-organitzada amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
Llegiu l’avançament de les Idees clau:
- Avaluació econòmica – Quan no s’actua en un sistema de mercat és difícil d’avaluar econòmicament.
- S’aposta per parlar d’avaluació quan fins ara parlàvem d’impacte social de la cultura. I es proposa una aproximació integral de l’impacte al retorn social.
- La perspectiva de l’avaluació – acció: parlar d’avaluació i molt vinculada a la presa de decisions, com a procés obert i d’aprenentatge col·lectiu orientada a l’acció.
- Coneixem impacte de la cultura com a substantiu (la cultura), però desconeixem el valor de la cultura com a adjectiu (allò cultural).
- L’estudi del capital social dels esdeveniments culturals i la generació d’intangibles és el lligam comú que uneix comunitats que guanyen en compromís i identificació. Aporta equilibri entre els impactes socials i els econòmics.
- Es proposa crear l’índex d’estímul creatiu i treballar #datamining per avaluar l’impacte dels esdeveniments culturals. I també es proposa crear l’índex de reputació de marca.
- Els esdeveniments exerceixen un rol important, són actius que fomenten la cohesió social. Què ens interessa saber? Realment incrementa i reforça la cohesió interna? Si n’hi ha, com es fa? Incrementa el capital social? Millora el compromís / engagement?. Hi ha tantes coses que no sabem perquè no hem fet les preguntes.
- Sinergies entre esdeveniments culturals i sector turístic. Si l’activitat turística és la via ajudem-los i que doni l’1% del pressupost de la Generalitat per a la cultura.
- Millorar posicionament i imatge: la cultura popular segueix sent molt invisible.
- Mirem també la participació en l’organització, com actors en una festa, de les audiències. I els impactes educatius importants i també els impactes mediambientals tot relacionant cultura amb medi ambient.
- Avaluem! Important! Calen elements proporcionals als equipaments en un context de recursos escadussers. Incorporem instruments de mesura o impacte existents que no són gens complicats i fem-ne un ús de forma regular.
- El valor de canvi no pot ser l’únic element de decisió.
- Respecte a la cohesió social: preguntar a la gent gran, els agrada i els fa créixer i posiciona individualment, però no només, també col·lectivament.
- Posem el focus en la persona (capital humà) a més de posar-lo a les xarxes socials (capital social). Preguntem quin significat té per a la persona, preguntem-nos com ho transmetem, etc. L’individu sempre al centre.
- Respecte els social media fem monitorització de les xarxes socials per analitzar l’impacte dels esdeveniments culturals, tant en els grans com en els petits.
- Avaluar pot arribar a ser terapèutic.
- No identificar els impactes amb l’impacte econòmic. Si ho fem és perquè els identifiquem amb el fracàs econòmic.
- Fem un Observatori de la cultura d’una vegada, que casi diferents institucions. Hi ha l’interès a fer-ho. S’ha detectat en el CoNCA, en la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, a les biblioteques, en responsables de cultura de Cerdanyola, en el Sonar, en el Mercat de Música Viva de Vic, en el Teatre Nacional de Catalunya, etc. És important l’interès existent.
[…] Disponible el relat de la jornada: Els impactes dels esdeveniments culturals. Més enllà de la rep… […]