El marcatge de preus permet conèixer millor l’audiència

orchestra-in-GRCH-1500x430
Font: http://www.rsno.org.uk

Presentem un nou exemple de bones pràctiques internacionals de gestió de públics, un cas que trobem a Escòcia i que pretén conèixer millor l’audiència a partir de les estratègies utilitzades per marcar els preus.

Com volem que es comporti la nostra audiència?

S’han de tenir molts factors en compte a l’hora de decidir els preus d’un espectacle, i si actues per tot el món hi ha encara més variables. Davant d’aquesta qüestió la RSNO, l’Orquestra Nacional d’Escòcia, va decidir plantejar-se una simple pregunta per a entendre quina era la millor manera de marcar els preus dels seus espectacles: “Com volem que es comporti la nostra audiència?

A partir d’aquesta pregunta, els responsables de la RSNO van descobrir 5 tipus de comportament entre el seu públic:

  • El comprador matiner
  • El que compra molt
  • El que compra per grups
  • El nou comprador
  • El comprador fidel

Aquest descobriment és molt interessant ja que els permet elaborar estratègies per potenciar els diferents tipus d’audiències que tenen. Lluny de potenciar-ne només un, la RSNO ha optat per potenciar-los tots 5, oferint incentius per a tots els comportaments.

Per exemple, per incentivar el nou comprador (la nova audiència), a part d’oferir nous continguts, també s’han aliat amb els equipaments on actuen per compartir el risc financer. I també han creat un període de prevenda per als compradors més fidels que ha atret nous compradors i a la llarga, ha comportat que augmentessin les audiències.

A partir del coneixement del comportament de l’audiència, la RSNO ofereix diferents alternatives que incentiven i beneficien segments diferents del seu públic.

Podeu conèixer altres accions per potenciar tots 5 comportaments i podeu aprofundir en aquest tema en l’article publicat el 3 de maig del 2017 al blog d’Arts Professional.

Logo_2AP-Banner-v1

Leave a Reply