Jornada sobre cultura inclusiva i art comunitari

L’Àrea de Públics de l’ICEC, amb la col·laboració de l’SDE, va organitzar la jornada ‘Oportunitats per a la creació i els nous públics: projectes artístics comunitaris‘, dedicada a les arts inclusives i comunitàries. L’experta en creació i producció i comissària de projectes comunitaris Eva Garcia, va ser l’encarregada de coordinar la jornada que es va celebrar el passat 23 de maig a la Fàbrica de Creació Fabra&Coats.

34020162174_f0e408ef88_k
Paz Santa Cecilia durant la seva ponència. Font: SDE

La sessió va començar amb una interessant exposició per part de Paz Santa Cecilia, gestora cultural i directora artística del Festival ÍDEM. Sota el títol “L’expansió social a través de les arts”, la ponent va explicar l’evolució de les arts comunitàries a través de la història moderna. I va acabar la seva ponència amb alguns consells per gestionar equips i equipaments.

Santa Cecilia va anar explicant els canvis en l’art comunitari i la cultura inclusiva relacionant-los amb els canvis que s’han viscut en la societat europea i mundial des d’inicis del segle XX fins l’actualitat. La millora dels drets civils ha anat sempre estretament lligada a l’evolució de l’art comunitari.

“No podem utilitzar la inclusió social com si fos un cosmètic”, aclaria la ponent, al mateix temps que transmetia la idea que les arts comunitàries donen a les persones la “oportunitat de representar-se com elles vulguin”, sense fer cas dels estereotips i la imatge marcats pel sistema.

Sobre la gestió d’equips i equipaments, Paz Santa Cecilia va aconsellar una gestió “des de l’optimisme”, sempre escoltant tots els punts de vista i tenint en compte que “les emocions són més fàcils de transmetre que les idees”.

PROJECTES COMUNITARIS I INCLUSIUS

34053260063_901b3984a7_o
Fragment de la peça PI(e)CE, amb Constanza Brnic i Paquita Menarguez. Font: SDE

La segona part de la jornada va servir per apropar-nos a diferents projectes d’art comunitari gràcies a un espai performatiu en què es van presentar cinc projectes diferents:

  • ‘Què vol dir mirar un quadre?’: a càrrec de Teresa Rubio (Centre d’Art Tecla Sala) i amb Daniel Caufapé i Isabel Barrientos com a participants.
  • ‘Capacitats’: a càrrec de Marc Olivé (Mercat de les Flors) i amb la participació de Yanel Barbeito i Omar Gómez.
  • ‘Cultura, creació, transformació’: a càrrec de Núria Aidelman (A Bao A Qu).
  • ‘Taller obert’: a càrrec de Martí Marfà i Xavier Martínez (Taller de Músics).
  • ‘PI(e)CE’: a càrrec de Constanza Brnic (coreògrafa i ballarina), acompanyada de Paquita Menarguez.

Per tancar la jornada, els encarregats dels cinc projectes presentats van participar en una taula rodona moderada per Eva Garcia. Els participants van posar en comú els detalls dels seus projectes i van compartir experiències i preocupacions, amb l’activa participació del públic, que també va voler donar el seu punt de vista.

34823385776_4e3350708f_k
Taula rodona final. D’esquerra a dreta: Eva Garcia, Martí Marfà, Teresa Rubio, Constanza Brnic, Núria Aidelman i Marc Olivé. Font: SDE

Si ho voleu, podeu recuperar les fotografies i els vídeos que es van fer durant la jornada.

També podeu veure el Glossari Arts inclusives.

Deixa un comentari