Jornada El futur del cinema a Catalunya. Una visió per als propers 5 anys

El futur del cinema a Catalunya passa per ser una jornada que es va celebrar el 10 d’octubre passat on es va posar sobre la taula el present de la indústria cinematogràfica de Catalunya per intentar predir objectivament el futur del sector.

Professionals de l’entorn audiovisual es van trobar en aquesta jornada organitzada per la PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya) i l’Ajuntament de Sitges, dins el marc de la 50ª edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, amb l’objectiu de fer una reflexió conjunta i transversal que, a més de mostrar una radiografia de l’estat actual del cinema i l’audiovisual a Catalunya, permeti anar més enllà i fixar algunes idees per pensar estratègies, tendències i accions, que configurin un full de ruta per al cinema fet a Catalunya, des de totes les seves vessants: producció, distribució i exhibició; i amb tots els seus elements: finançament, negoci i espectadors.

Els ponents participants van ser: Xavier Díaz, director de l’ICEC; Sandra Hermida, productora Colosé Producciones; Eduardo Escudero, soci Fundador i director de negocis de A Contracorriente Films; Pere Sallent, principal responsable de Cinemes Full en el Centre Splau i Cinemes El Punt, Elena Neira, consultora, investigadora i docent, Oriol Sala Patau, responsable del Departament de Ficció i Cinema de Televisió de Catalunya; Andreu Meixide, director del BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival; Marc Recha, director de Cinema; Javier Muñoz, soci de IKI Media Communications.

 

Idees entorn l’espectador

  • La irrupció d’Internet en la quotidianitat de les persones suposa una revolució tan gran en la societat, que tots els processos culturals de construcció i relació que fins ara eren vàlids muten per adaptar-se a la nova realitat. El cinema, amb els seus 120 anys d’història, també ha de mutar. El cinema és tecnologia, indústria i benefici, però també creació, emoció, entreteniment i educació, i en aquesta dimensió tan extensa, les administracions públiques i els agents privats han de treballar plegats, reunir-se, debatre i col·laborar conjuntament.
  • Cal un programa fort de Film Literacy per desenvolupar audiències sensibles al cinema, en la seva vessant més enfocada a l’entreteniment o més propera al cinema independent i, en aquest sentit, és precís incidir en l’educació, que els Departaments d’Ensenyament i Cultura vagin de la mà per elaborar polítiques conjuntes que afavoreixin la indústria cinematogràfica catalana i també un retorn social significatiu.
  • El cinema és un espectacle de masses i els preus han de ser moderats.
  • Pel que fa a l’espectador d’avui dia, com aconseguim que vagi al cinema? Hem de parar atenció en la idea del Customer Journey, el valor de l’experiència abans, durant i després de la pel·lícula. Un fet diferencial d’una sala de cinema respecte al cinema vist en plataformes seria la linealitat de la vivència, la pel·lícula tal qual és, sense interrupcions i compartida amb altres espectadors.
  • El producte ha de ser bo i ho és. No es dubta del talent dels creadors catalans, així com tampoc de la qualificació dels professionals que treballen en la indústria cinematogràfica, però tot i així, de vegades no és suficient. Estem en un moment en que es fa evident l’empoderament de l’espectador, el qual hi és des de l’inici, té criteri, participa, opina, comparteix…és actiu i busca en l’acte d’anar al cinema experiències positives.
  • Un festival temàtic, una sala de cinema comercial perfectament equipada a tots els nivells, un cinema compromès amb la comunitat, o una comunitat compromesa amb el cinema són propostes vàlides que conviuen a Catalunya. Per a totes elles serà clau la manera en que s’ofereixen a l’espectador actiu i, per tant, és tasca de tots els professionals que s’hi dediquen intentar acostar-se-li i entendre’l. Amb aquest propòsit, el fet digital esdevé una eina valuosa per aconseguir-ho, mitjançant l’obtenció i interpretació de dades quantitatives i qualitatives.

A un document com és el Pla Estratègic de Suport a l’Audiovisual Català 2017-2020 cal sumar l’exposat en aquesta sessió i continuar amb d’altres, reflexionant, analitzant i generant accions concretes per fomentar l’Audiovisual a Catalunya.

Seguim!

Deixa un comentari