ARTEZBLAI. El Periódico de las Artes Escènicas i el “necessari vincle entre educació i cultura”

ARTEZBLAI, el diari de les arts escèniques que s’edita a Bilbao ha publicat el resultat de les jornades sobre hàbits culturals del públic infantil i juvenil de cinc sales estatals especialitzades en teatre per nens i joves, de Cantàbria, València, Euskadi, Madrid i Saragossa el proppassat desembre de 2019.

El Teatre Arbolé de Saragossa ha estat l’anfitrió de les jornades “Cómo afrontar la democratización cultural para la infancia y la juventud del siglo XXI”, amb l’objectiu de reflexionar sobre el present i el futur dels hàbits culturals del públic infantil i juvenil.

Aquesta trobada va ser organitzada per Ideando amb el patrocini del Ministerio de Cultura a través del Instituto Nacional de Artes escénicas y de la Música (INAEM).

Va reunir els responsables de les sales Escena Miriñaque (Cantàbria), L’Horta Teatre (València), Teatro Paraíso (Euskadi), Teatro Tyl Tyl (Madrid) i el Teatro Arbolé (Saragossa). I també als experts d’estratègies de públic de la Universitat de Deusto, Macarena i Jaime Cuenca.

“alarmant descens del públic familiar…”

Durante dos días han puesto en común las acciones desarrolladas por cada uno de estos teatros en la captación de público infantil y juvenil a través del ámbito escolar y familiar, y se ha evidenciado el alarmante descenso del público familiar que acude al teatro, el hecho de que el público infantil cada vez sea de menor edad (de ahí la proliferación de las obras para bebés de 6 meses a 3 años) y el abandono de este hábito cultural a partir de los 7-8 años.

“necessari vincle entre educació i cultura”

Un apunt més de l’interessant debat sostingut en la jornada: “Por todo ello, han coincidido en que los creadores y programadores culturales tienen que buscar un diálogo con la ciudadanía del siglo XXI, con unas buenas prácticas para salvar a ese público infantil y juvenil, con un necesario vínculo entre educación y cultura (cada vez más débil) también desde las instituciones y con la puesta en valor y recuperación las campañas escolares para que la escuela vaya al teatro, ya que estas se convierten en muchos casos en el primer y único contacto que el niño tiene con las artes escénicas. De ahí que siga siendo necesaria la democratización cultural, el acceso universal de la infancia al teatro.”

Continuem la lectura? L’anàlisi del present i identificació dels reptes de futur de les sales….. Llegiu més!

Projecte pioner!

I sobretot, coneguem el projecte pioner resultant de la posada en comú de la trobada, que ha generat les línies de treball del 2020 i 2022 per a crear un projecte experimental de captació de públic, un prototipus de desenvolupament d’audiències en l’àmbit escolar … Conegueu la metodologia proposada…

Ens agradarà molt conèixer més dades del projecte i les conclusions que que es compartiran amb els Ministeris de Cultura i Educació, i també amb la Red Española de Teatros, Auditorios Circuitos y Festivales, i l’Academia de las Artes Escénicas.

el periódico de las artes escénicas



Leave a Reply