Agents de les arts visuals

Agents de les arts visuals públics i privats:

L’Arts Santa Mònica va organitzar l’exposició ‘Un dilema. L’art contemporani i la inversió en la incertesa’, on Mariona Moncunill va presentar el plànol de centres i espais de creació, producció i exhibició d’arts visuals a Catalunya, amb els membres de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya i de la Xarxa d’Espais de Creació i Producció d’Arts Visuals de Catalunya.

Aquest blog recull aquesta obra amb l’objectiu de contribuir en el debat que genera avui aquesta disciplina artística.

                                          

                                        

Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya (XAV)

La Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya és el conjunt organitzat d’entitats, públiques i privades, titulars de centres i espais d’arts visuals, d’entitats privades que impulsen activitats d’arts visuals d’interès públic i d’ens locals que promouen programacions d’arts visuals.

Formen part d’aquesta xarxa els centres d’art següents:

La XAV és en col·laboració estreta amb el MACBA i amb l’Arts Santa Mònica. Centre de la Creativitat.

MACBA

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona inicia la seva singladura el 28 de novembre de 1995. És el tercer intent de museu de l’art d’avui.

El primer va obrir portes a la Cúpula del Coliseum el 21 de juny de 1960. Abans però, cal recordar el paper de l’Associació d’Artistes Actuals fundada el 1953, que aconseguí el 12 de maig de 1958, constituir la societat Museu d’Art Contemporani de Barcelona, S. A., per a fundar el primer Museu d’Art Contemporani (MAC) de Barcelona, que va realitzar vint-i-dues exposicions, la primera de l’escultor Moisès Villèlia el juny de 1960, i l’última, col·lectiva, L’Art i la Pau, al febrer de 1963. Dificultats de tota mena ens porten al segon intent: el Museu d’Art Contemporani de Vilanova i la Geltrú inaugurat el 28 de març de 1969.

I per entendre com continua la història i s’arriba a l’actual Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) es recomana la lectura –font documental d’aquesta entrada al blog-, d’Ana Grande Jiménez, i de les publicacions que ha editat el museu barceloní, com també gaudir de la veu a la Viquipèdia.

Xarxaprod

Xarxaprod és una xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya, conformada per diverses plataformes al servei de la creació artística contemporània amb vocació de servei públic.

Coincidint amb l’aparició de noves estratègies de les administracions públiques d’impulsar la creació de centres de creació i producció a tot el territori català, els espais de producció en actiu, públics i privats, van veure la necessitat de constituir un fòrum on es fessin visibles les iniciatives ja existents. I després d’una trobada d’espais de producció a Can Xalant a l’octubre de 2006, es va decidir iniciar el procés de constitució d’una xarxa que aglutinés a aquelles iniciatives de tot caire que tinguessin a veure amb l’oferta d’espais o de recursos per a la producció artística contemporània.

Sala d’Art Jove i Fàbriques de Creació de Barcelona

I pels joves creadors, la Sala d’Art Jove, de la Generalitat de Catalunya, que ha iniciat lligams amb els centres d’art de la XAV i que conjuntament amb el Programa de fàbriques de creació de l’Ajuntament de Barcelona, esdevé una porta oberta dels artistes per al ciutadà.

Agents privats i agents municipals

Nombrosos agents privats i altres agents municipals enriqueixen el teixit de les arts visuals de Catalunya. Trobeu-los!.

I la difusió de les arts visuals?

Els mitjans difonen el paper dels agents de les arts visuals. I també revistes especialitzades com Bonart, que té ja quinze anys d’història. I altres mitjans online, com  Núvol. El digital de cultura, contribueixen a la difusió del mapa creatiu de les arts visuals a Catalunya.

A banda, hi ha el paper clau d’altres agents de les arts visuals, les associacions representatives i professionals.

Una resposta a “Agents de les arts visuals

Deixa un comentari