Coneixeu les denominacions de comerç cultural o comerç de proximitat per a protegir les llibreries independents?
El model llibreter canvia també a Barcelona. La ciutat pionera i que ha esdevingut referent, és París. Així, l’Ajuntament de Barcelona estudia les fórmules que té la capital francesa per protegir el comerç cultural i de proximitat, com escriu Valèria Gaillard (El Punt Avui 4 d’octubre de 2015) on aquesta autora presenta reflexions a l’entorn de les llibreries independents a Barcelona i un estudi per a trobar-hi solucions.
A través del programa Vital’Quartier 2, des 2004, s’han rescatat establiments i acompanyat el negoci llibreter a la capital francesa. Conegueu el projecte únic a França i el seu impulsor Semaest, que varen començar a caminar tot veient la progressiva desaparició de les llibreries i bouquinistes del Quartier Latin i varen revitalitzar el comerç de proximitat als barris. Conegueu les seves publicacions.
TimeOut ofereix Les noves llibreries de Barcelona. Descobriu el seu nou model (11 de maig de 2015).
El clima cultural propi de la ciutat de Barcelona va impulsar el Pla de suport al comerç cultural de proximitat. Mesura de govern. Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Abril 2013).
Aquest Pla vetlla per l’equilibri de llibreries i també galeries d’art, entre altres agents culturals de la ciutat i de la seva àrea metropolitana (amb la intervenció d’iniciatives de la societat civil i d’altres administracions públiques) com, per exemple, les sales de música en viu, que han de ser objecte de suport, de protecció i de reconeixement.
Així com Jaime’s, Documenta i Ona Llibres són llibreries que s’han hagut de traslladar, també les galeries d’art “es reinventen” i entre altres accions, canvien d’espais com han fet Carles Taché (ara al carrer de Mèxic, 19), Senda (ara al carrer de Trafalgar, 32) a Barcelona, i també Nogueras Blanchard (carrer d’Isaac Peral, 7, l’Hospitalet de Llobregat) i Ana Mas Projects (en el pis de sobre de la galeria d’Àlex Nogueras), tot dibuixant nous espais galerístics més enllà de Barcelona. Miquel Molina, en el seu article Escala Barcelona (La Vanguardia, 4 d’octubre de 2015), destaca LOOP com el primer pas cap a la concentració d’esforços per promoure accions que recuperin el prestigi perdut, i també la primera edició de Barcelona Gallery Weekend (1-4 d’octubre de 2015), que ha coincidit amb la 8a edició de SWAB Barcelona International Contemporary Art Fair.
Tornant a les llibreries, el Gremi de Llibreters de Catalunya fa créixer la seva eina Liberdrac, el portal de venda de llibres electrònics, i amplia la seva oferta tot passant a ser Libelista, i oferirà un servei logístic integral, amb una gestió unificada dels estocs de les llibreries i l’enviament dels llibres a casa dels clients , com a París. Antoni Daura, el president del Gremi, anuncia també la possibilitat de fer autoedicions. A finals d’any es coneixerà el projecte complet.
Coneixeu on podeu formar-vos per a ser llibreters? Tot llegint el Blog de l’Escola de Llibreria, ho trobareu!
Mentrestant, podeu endinsar-vos en el Gremi de Llibreters de Catalunya! O fer cerques amb la paraula ‘llibreters‘, ‘llibreries‘, o també ‘públics lectors‘, en aquest blog. Com també podeu fer cerques amb les veus ‘arts visuals‘ o ‘galeries‘.
Les galeries d’art i les llibreries, dos agents culturals de l’anomenat comerç cultural o de proximitat. Enceteu la descoberta de les noves maneres de fer!