Instruments inclusius

Per les persones amb alguna discapacitat física, pot resultar difícil tenir accés a instruments adaptats per poder fer música. Amb el propòsit de superar aquestes barreres, el 2011 va néixer One Handed Musical Instrument (OHMI), una organització benèfica que té l’objectiu d’ajudar a superar les dificultats que afronten les persones amb discapacitat a l’hora de fer o estudiar música.

L’OHMI compta amb un programa d’ensenyament completament adaptat on, començant a edats molt petites, els alumnes aprenen a tocar instruments amb una mà o un braç. Aquest programa ofereix una alternativa a nens i nenes que a les seves escoles no poden gaudir de les classes de música. A més a més, es dona l’oportunitat als nens i nenes de tocar en grup, tot ajudant a desenvolupar les seves habilitats socials, educatives i emocionals.

enabling-music-for-the-physically-disabled-hemi-2_orig
Un grup d’alumnes aprenent a tocar la trompeta amb una sola mà. Foto: OHMI

Per poder desenvolupar els seus programes amb normalitat, l’OHMI necessita instruments adaptats. És per això que la mateixa entitat organitza una competició en què els participants han de crear o adaptar instruments per tal que es puguin tocar amb una sola mà o un sol braç, sense limitar el potencial de l’instrument.

La competició es divideix en 3 categories: Instruments que es poden tocar sense la necessitat d’adaptacions; Equipament que permet i facilita l’ús dels instruments (plataformes, arnesos…); Conceptes o idees que necessiten desenvolupar-se.

peter-worrell-clarinet_1_orig
Clarinet per una mà, un dels guanyadors en la categoria d’instruments que no necessiten més adaptacions en l’edició del 2017. Foto: OHMI

Actualment, gràcies a aquesta competició, l’entitat compta amb una gran varietat d’instruments adaptats, des de flautes a clarinets, passant per saxòfons, guitarres, o fins i tot alguna gaita.

Si us ha interessat el tema, podeu consultar l’article original que trobareu a Arts Professional.

ohmi_logo_full                                                    AP-Banner-v1

 

Deixa un comentari